Agenda


Schrijfcyclus 'Letterlijk leven'

voorjaar 2018

Zin in een APK voor de ziel? Dan is zelfreflectie aan de hand van creatieve schrijfopdrachten iets voor jou.

 

LETTERLIJK LEVEN is het vervolg op de schrijfcyclus HET VERHAAL DAT JE LEEFT. Je eigen ervaringen vormen het vertrekpunt. Daarover willen vertellen zit in je schrijf-DNA.

 

Je hoeft de vorige cyclus niet gevolgd te hebben. Nieuwkomers kunnen probleemloos instappen. 

 

Narratieve psychologie

 

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen. Door jezelf de juiste vragen te stellen kun je valkuilen ontdekken, onprettige gebeurtenissen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien.

 

Wil je meer weten over het hoe en wat, lees dan Op verhaal komen: je autobiografie als bron van wijsheid van Ernst Bohlmeijer & Gerben Westerhof.

 

Wat je kunt verwachten

 

We zijn ontspannen en aandachtig bezig tijdens de schrijfcyclus. Geen prestatie- of resultaatdwang dus. Je maakt contact met wat er speelt in je leven en schrijft erover aan de hand van aansprekende opdrachten.

 

Na de verschillende schrijfrondes is er mondelinge uitwisseling, waarbij je ongedwongen tevoorschijn kunt komen.

 

Creatief reflectief

 

Deze schrijfcyclus is strikt genomen geen cursus 'creatief schrijven'. Evenmin betekent ‘autobiografisch schrijven’ dat we toewerken naar jouw vuistdikke levensverhaal. Wel wordt je creativiteit aangesproken in de vorm van speelse huiswerkopdrachten. We maken dankbaar gebruik van genres als het ZKV (Zeer Kort Verhaal, A.L. Snijders) en flitsfictie (Ilja Leonard Pfeijffer).

 

Praktische details

 

Organisatie: Centrum voor Zelfbezinning 

Locatie: Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden 

Frequentie: 5 x zaterdagochtend 

Groepsgrootte: 8 tot 10 m/v – wie het eerst komt, het eerst maalt ! 

Tijd: koffie/thee vanaf 9.30 uur – schrijfcyclus 10.00-12.30 uur of iets later 

Deelnamekosten: € 150,-. Je ontvangt een factuur die voor aanvang is te voldoen.

 

Data: 24 maart, 7 en 21 april, 5 en 12 mei 2018

Gastdocent 5 MEI

Tijdens de een-na-laatste bijeenkomst (5 mei) verwelkomen we Marjan Leunissen. Zij is schrijfdocent en zal ons die ochtend aansporen tot zelfreflectie en poëzie. Heel bijzonder om mee te maken.

Begeleiding: Willem Jan van den Brink

 

Willem Jan studeerde Engelse taal- en letterkunde (VU Amsterdam). Zijn achtergrond bestaat verder uit lesgeven en een werkzaam leven in marketing en communicatie. Hij voltooide de opleiding ‘Counseling en Coaching in Existentieel Welzijn’ (KU Leuven) en heeft een voorliefde voor boeddhistische wijsheid en praktische filosofie. Bij het CvZ is hij actief als gespreksleider en coach reflectief schrijven.

Testimonials

“Ik heb geleerd om te durven schrijven wat ik voor me zie. Schrijf nu ook meer voor mezelf op wat me overkomt. Als ik dat teruglees,

zie ik meer verbanden in mijn leven. Dat helpt me.” -- Arlette Spijker

 

"Schrijven met Willem Jan is door de jaren een begrip geworden binnen het CvZ. Gevarieerde opdrachten, verrassende uitkomsten en een relaxte sfeer. Ik doe weer mee!” -- Marijke Brandt

 

“Het is altijd maar weer genieten van je creatieve en deskundige leiding.” -- Vera van Soelen

 

“Fantastisch om te ervaren hoe je met schrijven leert zien wat je

eigenlijk denkt.” -- Joop van Haaften

Centrum voor Zelfbezinning
Klik op logo - Centrum voor Zelfbezinning