Schrijven

HET VERHAAL DAT JE LEEFT krijgt vorm aan de hand van ervaringsgerichte schrijfopdrachten. Je verhaal is het bewijs dat je leeft, en tegelijkertijd een weergave van het script dat je bewust of onbewust uitleeft. Je eigen ervaringen vormen letterlijk je betekenis.

Wat we in elkaar kunnen herkennen en erkennen: de verhalen waardoor we ons laten regeren, en het unieke persoonlijke verhaal.

Als we het verhaal ontkennen, dan worden we erdoor bepaald. Als we het verhaal erkennen, dan kunnen we een prachtig einde schrijven. -- Brené Brown

Schrijfcyclus 'Het verhaal dat je leeft'

Al meer dan tien jaar een vaste waarde bij stichting LEVENXL (Centrum voor Zelfbezinning) in Leusden.  Schrijven naar bewustzijn en veerkracht.

“Ik heb geleerd om te durven schrijven wat ik voor me zie. Schrijf nu ook meer voor mezelf op wat me overkomt. Als ik dat teruglees, zie ik meer verbanden in mijn leven. Dat helpt me.” – Arlette Korteweg

 

"Schrijven met Willem Jan is door de jaren een begrip geworden binnen het CvZ. Gevarieerde opdrachten, verrassende uitkomsten en een relaxte sfeer. Ik doe weer mee!” – Marijke Brandt

 

“Het is altijd maar weer genieten van je creatieve en deskundige leiding.” – Vera van Soelen

 

“Fantastisch om te ervaren hoe je met schrijven gaat zien wat je eigenlijk denkt.” – Joop van Haaften

Narratieve psychologie

De narratieve psychologie gaat ervan uit dat de mens wordt bepaald door het verhaal over zichzelf. 'Zichzelf' is daarbij te verstaan als een verzameling van gedachten, ideeën en gevoelens.

De theorie en de oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de werking van het autobiografisch geheugen en de functie van herinneringen en levensverhalen.

Zo kan je door jezelf de juiste vragen te stellen betekenisvolle ervaringen een plaats geven en bepaalde episodes uit je leven op een andere manier bezien. Je beweegt van het dominante verhaal naar het alternatieve verhaal.